Fransız Ekmekleri (Yapım Aşamalarıyla)


Japonya'ya geleli 3 ayı geçti. Biraz çevreye adapte alup, eve yerleşmeye başlayınca yeni tarif denemelerine de başlamış oldum.

Japonya'da Türkiye'deki gibi fırın kültürü yok, belli yerlerde günlük ekmek satan ekmekçiler var, onların dışında ekmekler market reyonlarında son kullanma tarihli olarak satılıyor. Ve zaten 10 larca ekmek çeşidinden içine konulan maddelerden dolayı bizim alabileceğimiz tek bir ekmek tipi var. Fiyatıda ayrı bir mesele Japonya'da aldığımız 1 ekmek fiyatına, Türkiye'de 4 ekmek alınabiliyor.
Bu durumda en makulü evde tazecik ekmeğini kendin yapmak. Birkaç ekmek tarifi daha denedim onlarıda sırasıyla burada paylaşacağım...

Fransız ekmeği aslında klasik Türk fırın ekmeğiyle aynı ama onlar iyi tanıtım yaptıkları için bu ekmekler dünyanın her yerinde Fransız ekmeği olarak biliniyor. 

Biraz detaylı anlattığım için tarif uğraştırıcı gibi görünüyor olabilir, aslında klasik mayalandırma yapılıyor o kadar. Denemeye değer bir tarif bir poşet içinde saklarsanız kurumadan uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Kalabalıksanız iki ölçü yapmanızı tavsiye ederim. Denemeye değer bir ekmek tarifi...

Malzemeler (10 adet ekmek için):
- 400gr un (2+2/3 su bardağı)
- 7,5 ml tuz (1.5 tatlı kaşığı)
- 5 ml toz şeker (1 tatlı kaşığı)
- 15gr yaş maya ( 1 tatlı kaşığı toz maya)
- 120 ml ılık süt (yarım su bardağı süt)
- 175 ml ılık su (3/4 su bardağından az eksik)
  Hazırlanışı:
1. Un ve tuz geniş bir kaba elenir, üzerine toz şeker elenir ve ortasına bir havuz açılır.
 
2. Maya ılık sütte eritilir ve unun ortasındaki havuzun içine dökülür.
  

3. Şeker maya karışımının üzerine un serpilir ve zamanınız varsa oda sıcaklığında 15-20 dk mayanın kabarması beklenir.


 4. Ilık su da eklenerek 10dk kadar yoğurulur ve yumuşak bir hamur hazırlanır (hafif ele yapışan bir hamur) Hamurun üzeri streç film veya mutfak bonesi ile kapatılır.


5. Hamur oda sıcaklığında 1 buçuk saat mayalandırılır. Hamur aşağıdaki gibi iki katına çıkıyor.



6. Hamurun gazını almak için tekrar yoğurulur ve üzeri kapatılıp tekrar dinlendirilir. ( Kıvamında mayalanmış bir hamurun aşağıdaki gibi lif lif bir görünüme sahip olması gerekir. Soğuk bir ortamda mayalanma normalden daha yavaş olur)


7. Hamur 10 parçaya ayrılır. Her parça iki elle yoğurulur ve üstten alta doğru büzerek oval şekil verilir. Büzülen taraflar aşağıya gelecek şekilde tepsiye dizilir. Ekmeklerin üzerine un serpilir. Tepsinin üzeri büyükçe bir mutfak bonesi veya streç film ile kapatılır. Bu şekilde 30 dk daha tepsi mayası yapılır.



8. 30 dakikanın sonunda ekmeklerin üzerine çizgi formu oluşturmak için serçe parmağın yan tarafı sıvı yağ ile yağlanır.


9. Ekmeklerin üzerine tek tek bastırarak çizgi  şekli oluşturulur (bir bıçak yardımıyla da çizik atabilirsiniz) Ve tepsinin üzerini örtülerek 15 dk daha bekletilir.


10. Bu arada son 15 dk lık bekleme süresi öncesinde fırın 230 dereceye ısıtılır ve fırına dayanıklı bir kap veya kasenin içine bir su bardağı sıcak su doldurulup fırının tabanına yerleştirilir. Bu işlem ekmeklerin kurumadan yumuşak pişmesini sağlıyor.  Ekmek tepsisi fırına yerleştirip 15 dakika pişirilir. Fırından çıkan ekmekler bir fırın teli üzerine alınır ilk sıcaklığı çıktıktan sonra afiyetle yenilir :)

2 yorum:

  1. çokgüzel olmuş ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Tek kelimeyle muhteşem görünüyor :)
    takipçinim canım benmde moda bloğum var ,beklerim
    http://benlimoda.blogspot.com/

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design