Aşure Yarışmasında Birincilik!



Geçen hafta kızımın okulunda tüm sınıflardan bir velinin katıldığı bir aşure yarışması düzenlendi. Sınıf annemizin ısrarlarıyla bende yarışmaya dahil olmuş oldum.. Jüriler lezzet, malzeme çeşitliliği ve sunuma göre puanlarını verdiler. Ben ayna tepside ayaklı bardakları tüllerle süsleyerek aşure sunumumu yaptım. Aşurem ve sunumum birinciliğe layık görüldü..

MALZEMELER
- 3 su bardağı buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasülye
- Yarım su bardağı pirinç
- 1 su bardağı badem 
- 1 su bardağı fındık
- 1 yeşil elma
- 1 ayva
- 2 adet portakalın kabuğu ve suyu
- 1 su bardağı küp şeklinde doğranmış kuru kayısı
- 1 çaybardağı çekirdeksiz kuru üzüm
- 4-5 adet karanfil
- 1 çay kaşığı tuz
- 5 su bardağı şeker
-

Süslemek için isteğe bağlı olarak; nar, ceviz, kuş üzümü, incir, tarçın, çam fıstığı vs..

HAZIRLANIŞI 
- Buğday, nohut ve kuru fasülye bir gece önceden iyice yıkanıp ayrı tencerelerde ılık suda bekletilir. 
- Ertesi gün suda bekletilmiş bakliyatlar birkaç kez yıkanır ve yine ayrı tencerelerde haşlanmaya bırakılır. Haşlama işlemi önce yüksek ateşte, ilk 10 dakikadan sonra en kısık ateşte yapılır. Bakliyatların suyu iyice buharlaşmadan yumuşak haşlanması için ilk yarım saatten sonra ocak kapatılıp kapakları kapalı şekilde yarım saat bekletilir.Bu arada buğday tenceresinin içine iyice yıkanıp suyu süzülen pirinç ve karanfiller eklenir. Ocaklar tekrardan açılıp haşlamaya devam edilir, bakliyatlar yumuşayınca ocaktan alınır. Kuru fasülyenin ve nohutun suyu süzülür buğdayın üzerine eklenir,bir çay kaşığı tuz eklenir.Fındık ve kabukları soyulmuş bademler eklenir.(bademlerin kabuklarını soymak için bir tencerede 10 dk kadar haşlamanız yeterli)

Başka bir tencerede su kaynatılır içine kabukları soyulmuş ayva ve yeşil elma minik küp şekline doğranarak eklenir. 2 adet portakalın kabuğu bir sebze soyacağı ile kabuğun alt kısmındaki beyaz kısma girilmeden soyulur ve minik doğranır (veya kabukları rendelenebilir ), tencereye eklenir. Ayva ve elmalar biraz yumuşayınca minik küp şeklinde doğranmış kayısılar ve üzümde tencereye eklenir (Eğer üzümlerin aşure içinde şişmesinden hoşlanmıyorsanız üzümleri bıçakla ortadan ikiye doğrayarak kullanabilirsiniz). En son iki adet portakalın suyu ve 5 bardak şeker tencereye eklenir biraz daha kaynatılıp bakliyatların olduğu büyük tencerenin içine eklenir.Suyu az ise biraz daha kaynar su eklenir. Malzemeler birbirine iyice karıştırılır ve 15-20 dakika kadar birlikte kaynatılır. Pişen aşure kaselere paylaştırılır, biraz soğuduktan sonra isteğe göre süslenir.


3 yorum:

  1. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım tebrık ederım...herkes gıbı bende cok severım aşureyi...canım sayfanı cok begendım takıbe alıyorum senı 119.izleyıcın benım...bnede beklerım sayfama sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Şükran hanım sizi tebrik ediyorum,
    aşurenizde portakal suyu kullanmanız ilginç geldi,tadını merak ettim,ama güzel olduğuna inanıyorum,zira rakiplerini geride bırakıp en öne geçmiş bir tarif,elinize sağlık,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Tarifi bizzat uyguladım ellerine sağlık abla bu yıl yine aynı şekilde yapıcam inşallah.. Ve yine çok beğenilecek ;))

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design