Domates Çorbası


Bu çorba domatesin en bol olduğu yaz aylarında yapılırsa gerçekten çok lezzetli oluyor. Kış aylarında satılan hormonlu, tatsız ve lezzetsiz domateslerle bu çorbayı ne bu renkte ne de bu lezzette yapmak pek mümkün değil diye düşünüyorum. Eğer yazdan derin donduruya rendelenmiş domates saklanmışsa o başka..

Biraz önce çok güzel, gök gürültülü bir yağmur yağdı istanbul'da.. Ağustos sıcağında, ortalık serinledi, sokaklar yıkandı, temizlendi.. Biz de sanki sonbahardan kalma bir saat yaşadık ortalık karardı birden.

Şiddetli gök gürültüsü sesinden o sırada uyuyan kızım birden ağlayarak uyandı. Biraz daha uyusun diye hemen gidip yanına uzandım, tekrar tekrar ve daha şiddetli gök gürüldemeye devam ediyor, o bana sıkı sıkı sarılıyor bir yandan da şaşkın şaşkın kafasını kaldırıp etrafa bakıyor. Sesin nereden geldiğini bir türlü anlayamadı. Bu onun ilk duyduğu ve korktuğu gök gürültüsüydü herhalde.. Sonra uykuya tekrar daldı ama yanından kalkmamam için bana daha sıkı sarılarak.

Malzemeler:
- 6-7 adet domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça (eklenmeyebilir)
- 1 lt su ( yarım lt si et suyu olursa iyi olur)
- 1 çay bardağı süt
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane veya fesleğen
- Servis yaparken rendelenmiş kaşar peyniri.
Hazırlanışı:
- Domateslerin kabukları soyulur, blenderdan geçirilir veya rendelenir.
- Tencereye tereyağı alınır, eritilir. Un kavrulur, salça, domatesler ve ince doğranmış sarımsaklar eklenir, karıştırılarak pişirilir. ( Çorbanızın daha pürüzsüz olmasını isterseniz bu aşamada el blenderından geçirebilirsiniz)
- Su, et suyu ve baharatlar eklenir 5-10 dakika kaynatılır.
- En son 1 çaybardağı süt eklenip bir taşım kaynatılıp çorba ocaktan alınır.

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık yaz kış çoraba mutlaka yerim...
    Hayırlı cumalar...

    YanıtlaSil
  2. ben bu çorbayı yaptım gerçekten çok lezzetli oldu.ellerinize kollarımıza sağlık şükran hanım.yeni tarifler bekliyoruz.

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design