Mayalı Yumuşacık Poğaça


Çok uzun bir aradan sonra yeni bir tarifle merhaba..

Bu geçen uzun zamanda biriken denediğim, beğendiğim tarifleri benim için bir tarif defteri niteliğinde olan bloğumda paylaşmaya devam edeceğim. Bu haftanın tarifi kahvaltı ve çay menülerinde sunulabilecek yumuşacık bir poğaça. Poğaçanın içi boş yapılıp servis esnasında ya da çocukların beslenmesinde domatesli-peynirli sandeviçe de dönüştürülebilir. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

MAYALI YUMUŞACIK POĞAÇA
1 bardak ılık su
1 bardak ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı kuru maya (veya bir paket yaş maya)
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (isteğe bağlı)
Un
Üzerine yumurta sarısı-susam-çörekotu

İçi İçin;
Ezilmiş az yağlı peyaz peynir

Yapılışı;
Öncelikle mayayı ve şekeri 1 bardak suyun içine ekleyip 10 dk kadar mayanın aktive olmasını sağlayalım.
Un haricindeki malzemeleri ve şekerli mayalı suyu bir yoğurma kabına alalım biraz karıştırıp un eklemeye başlayalım, yoğuralım. Hafif elimize yapışan yumuşak bir hamur elde edelim. 6 su bardağı kadar un kullanmak gerekiyor ama ölçümüz hafif ele yapışan yumuşak bir hamur olması. Hamurumuzun üzerini bir kapak yada streç filmle kapatıp en az iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakalım. Çok soğuk olmayan bir ortamda 45dk-1 saat yeterli olur mayalanma için.
Mayalanan hamurdan cevizden büyük parçalar kopartalım, içine peynir koyup yuvarlayalım. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye aralıklı dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı ve susam serpip 180 derecede ısıtılmış fırında 2. rafta üzerleri kızarana dek pişirelim. 

Not: 
1) Poğaçaların üzerine sürdüğümüz yumurta sarısına ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı pekmez ve/veya 1 tatlı kaşığı yoğurt poğaçaların üzerinin çok güzel kızarmasını sağlıyor.  
2) Bu poğaçaların ilk sıcağı çıktıktan sonra bir buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Çıkartıp çözüldüğünde yeni yapılmış gibi yumuşacık oluyor.
3)Mikrodalga fırını olmayanlar için hızlı hamur işi çözdürme; Fırınınızı 200 derecede 15 dk ısıtın ve fırına bir tepsi üzerinde poğaçalarınızı dizip yerleştirip fırının ayarını kapatın. Fırının sıcağında 10-15 dk içinde çözülmüş ve sıcacık oluyor. 


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design