Baharatlı-Çörekotlu Minik Kurabiyeler


Japonya'ya geleli yaklaşık 7 ay olmak üzere.. Japonya'nın şimdiye kadar 3 mevsimini yaşamış oldum. Ve Japonya baharına hayran oldum. Yollarda ağaçlara çiçeklere bakmaktan, fotoğraf çekmekten tren saatlerimi kaçırıyorum bazen. Çektiğim fotoğrafları yeni açtığım İnstagram hesabından da paylaşıyorum. Türkiye'de ağaç çiçek bahar fotoğrafı çekmek için insanlar özel parklara giderler. Bizde İstanbul'da yaşarken  lale mevsiminde  baharı doya doya  hissetmek için Emirgan'a giderdik. Japonya'da ise; her yer ara sokaklar, insanların  kapı ve dükkanlarının önleri bile botanik bahçe gibi. Çeşit çeşit çiçek türleri görebiliyorsunuz.Bir sonraki yazıda Japonya'dan birkaç bahar ve Sakura ağacı fotoğrafı paylaşacağım sizlerle..

Gelelim kurabiyeye; içinde hatrısayılır miktarda şeker olmasına rağmen baya baya tuzlu bir kurabiye. Sanırım içindeki acı biber ve baharat olmasından dolayı şeker hiç hissedilmiyor. Kurabiyenin tadı küçüklüğümden hatırladığım -pizza krakere- çok benziyor. Minik minik cips gibi lezzetli bir atıştırmalık. İçine sevdiğiniz başka baharatları da ekleyebilirsiniz. Mesela kuru reyhan, fesleğen, dereotuda çok yakışacaktır. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...

Malzemeler:
- 150 gr tereyağı
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 4 yemek kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber (yoksa 1 tatlı kaşığı biber salçasıda olur)
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı un

Yapılışı:
Un dışındaki malzemeler yoğurma kabına alınır, iyice karıştırılır.  Ardından un azar azar elenerek karışımın üzerine eklenir ve yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. (vaktiniz varsa hamuru yarım saat buzdolabında dinlendirirseniz şekil vermek daha kolay olur) Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar (yaklaşık 25-35 dakika) pişirilir.


Notlar:
- Tarifte kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürülüyordu, fakat hem çok oyalayıcı hemde görüntüsnün yumurta sarısı sürmeden daha hoş durduğundan üzerine yumurta sarısı sürmüyorum.
-  Bardak ölçüm 200 ml lik su bardağı ama zeytinyağını ölçtüğünüz herhangi bir su bardağınızla unu da ölçerseniz hamur kıvamında sıkıntı yaşamazsınız.
- Kurabiye minik ebatlarda yapıldığı için çok sayıda (100 den fazla) çıkıyor. Kapaklı bir kapta saklanırsa yada streçle iyice sarılırsa tazeliği 1 hafta kadar devam ediyor.

3 yorum:

  1. ufacıık ufacık, çok cicilerrrrrrrr

    YanıtlaSil
  2. tek kelime ile mükemmel oldu.

    YanıtlaSil
  3. Tarifinizi yaptım çok güzel oldu blogumda da sizin blog linkinizi vererek yayınladım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design