Miraç Kandiliniz Mübarek olsun!

Tüm İslam aleminin Miraç Kandili'ni kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim. Böyle değerli bir geceyi tam manasıyla değerlendirip, dualarda buluşmak ümidiyle..

Kandil geleneklerini devam ettirme adına biraz önce yaptığım ve komşularıma da ikram edeceğim helvanın tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.
İrmik Helvası

Malzemeler:

- Yarım paket margarin veya tereyağı
- 2 su bardağı irmik

- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1.5 su bardağı şeker
- 1.5 su bardağı süt
- 2 su bardağı su

Hazırlanışı:

Yağ yayvan bir teflon tencerede eritilir. Eriyen yağa çam fıstıkları ve irmik eklenir. Karıştırılarak kısık ateşte kavrulur. Bu arada su süt ve şekerin yarısı başka bir kapta kaynatılır. Kavrulan irmiğe karışım eklenir. Kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Helva suyunu çekince kalan şekerde eklenir ve arada karıştırılarak 15-20 dk. demlendirilip servis yapılabilir.

Önemli Notlar:

-İrmik çok kısık ateşte, rengi kahverengiye dönene kadar ve ıslak kum halini alana kadar kavrulmalı. Yaklaşık 35-40 dk. sürüyor.
-Kavrulan irmiğe süt-su karışımı eklenirken ikiside sıcak olduğundan etrafa sıçrıyor. Tencereyi tezgaha alıp bu işlemi yaparsanız ocağınız batmamış olur.
-Helvanın üzerine hindistan cevizi ve tarçın eklenebilir.

8 yorum:

  1. sevimin sayfasi29 Temmuz 2008 22:14

    Bir kandil gülü savur sevdiklerine, size onlardan gülücükler getirsin öyle icten öyle samimi ol ki göz yaslarini bile tebessüme cevirsin. Kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  2. http.//hunerlieller.net29 Temmuz 2008 23:18

    miraç kandiliniz mübarek olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. http://illedeyemek.blogcu.com/30 Temmuz 2008 09:08

    Nasılda güzel duruyor böyle,ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  4. Hoşgeldiiiiin yüreğime yaarr gönlümeee
    Hoşgeldin yar yüreğime

    Hoşgeldin Zeynep Nuran 01/08/2008

    Minik Bebeğinin ileriki günlerde yanaklarından öpebilmek dileğiyle.

    Allah Analı Babalı büyütsün.

    Bebeğinizle beraber sağlık ve mutluluk dolu yıllar diliyorum.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. simdi benim anlamadiğim bir husus var.35-40 dk iyice helyavı kavuracaz sonra su-seker karısımını ekledikten sonra ocagı hemen kapatıp öylemi beklicez suyunu cekmesini.. sonrada kalan sekeri eklediğimizde ocak yine kapalı olarak demleniyor deilmi.suyunu cekerkenki işlemde demleme işlememi? acil cevap lütfen. teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. su ve şeker karışımı eklendikten sonra ocağın altını iyice kısılıp suyunu çekene kadar bekleniyor.Daha sonra toz şeker eklenip karıştırılıp ocağı altı kapatılıyot.

    YanıtlaSil
  7. merhaba şükran hanım benim size bir sorum olacak cevaplarsanız cok sevinirim.ben sinangil irmik ununu kullandım ve üzerinde yazılı olan tarifi uyguladım fakat irmik resmen margarin kokuyordu.margarin olarak SANA kullandım.tarif aynen şöyleydi:500 gr irmik,750 gr tozşeker,850 ml su,350 margarin veya tereyağ,50 gr çam fıstığı.sizce neden margarin kokuyor olabilir?cevaplarsanız çok sevinirim.şimdiden tesekkürler.

    YanıtlaSil
  8. merhaba;
    Tarifteki margarin miktarı biraz fazla sanırım.Margarin az olsada biraz kokar aslında. Margarin ve sıvıyağı veya tereyağını yarıyarıya kullanabilirsiniz braz daha hafif olmasını istersenir.

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design