Tüm İslam aleminin Miraç Kandili'ni kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim. Böyle değerli bir geceyi tam manasıyla değerlendirip, dualarda buluşmak ümidiyle..
Kandil geleneklerini devam ettirme adına biraz önce yaptığım ve komşularıma da ikram edeceğim helvanın tarifini sizlerle de paylaşmak istedim.
İrmik Helvası
Malzemeler:
- Yarım paket margarin veya tereyağı
- 2 su bardağı irmik
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1.5 su bardağı şeker
- 1.5 su bardağı süt
- 2 su bardağı su
Hazırlanışı:
Yağ yayvan bir teflon tencerede eritilir. Eriyen yağa çam fıstıkları ve irmik eklenir. Karıştırılarak kısık ateşte kavrulur. Bu arada su süt ve şekerin yarısı başka bir kapta kaynatılır. Kavrulan irmiğe karışım eklenir. Kısık ateşte suyunu çekmesi beklenir. Helva suyunu çekince kalan şekerde eklenir ve arada karıştırılarak 15-20 dk. demlendirilip servis yapılabilir.
Önemli Notlar:
-İrmik çok kısık ateşte, rengi kahverengiye dönene kadar ve ıslak kum halini alana kadar kavrulmalı. Yaklaşık 35-40 dk. sürüyor.
-Kavrulan irmiğe süt-su karışımı eklenirken ikiside sıcak olduğundan etrafa sıçrıyor. Tencereyi tezgaha alıp bu işlemi yaparsanız ocağınız batmamış olur.
-Helvanın üzerine hindistan cevizi ve tarçın eklenebilir.
Bir kandil gülü savur sevdiklerine, size onlardan gülücükler getirsin öyle icten öyle samimi ol ki göz yaslarini bile tebessüme cevirsin. Kandiliniz mübarek olsun.
YanıtlaSilmiraç kandiliniz mübarek olsun.sevgiler.
YanıtlaSilNasılda güzel duruyor böyle,ellerine sağlık canım....
YanıtlaSilHoşgeldiiiiin yüreğime yaarr gönlümeee
YanıtlaSilHoşgeldin yar yüreğime
Hoşgeldin Zeynep Nuran 01/08/2008
Minik Bebeğinin ileriki günlerde yanaklarından öpebilmek dileğiyle.
Allah Analı Babalı büyütsün.
Bebeğinizle beraber sağlık ve mutluluk dolu yıllar diliyorum.
Sevgilerimle
simdi benim anlamadiğim bir husus var.35-40 dk iyice helyavı kavuracaz sonra su-seker karısımını ekledikten sonra ocagı hemen kapatıp öylemi beklicez suyunu cekmesini.. sonrada kalan sekeri eklediğimizde ocak yine kapalı olarak demleniyor deilmi.suyunu cekerkenki işlemde demleme işlememi? acil cevap lütfen. teşekkürler
YanıtlaSilsu ve şeker karışımı eklendikten sonra ocağın altını iyice kısılıp suyunu çekene kadar bekleniyor.Daha sonra toz şeker eklenip karıştırılıp ocağı altı kapatılıyot.
YanıtlaSilmerhaba şükran hanım benim size bir sorum olacak cevaplarsanız cok sevinirim.ben sinangil irmik ununu kullandım ve üzerinde yazılı olan tarifi uyguladım fakat irmik resmen margarin kokuyordu.margarin olarak SANA kullandım.tarif aynen şöyleydi:500 gr irmik,750 gr tozşeker,850 ml su,350 margarin veya tereyağ,50 gr çam fıstığı.sizce neden margarin kokuyor olabilir?cevaplarsanız çok sevinirim.şimdiden tesekkürler.
YanıtlaSilmerhaba;
YanıtlaSilTarifteki margarin miktarı biraz fazla sanırım.Margarin az olsada biraz kokar aslında. Margarin ve sıvıyağı veya tereyağını yarıyarıya kullanabilirsiniz braz daha hafif olmasını istersenir.