Spagetti Bolonesse (Kıymalı Makarna)

Makarnanın her türlüsünü severek tüketiyoruz. Ama bu hali bir başka güzel olmuştu. Makarna kültürümüz çok eskilere dayanıyor. Genelde erişte ve mantı şekilleriyle evlerde yapılırmış eskiden. Çok ekonomik; fiyatı neredeyse 1 ekmek fiyatıyla eşit. Çok besleyici, yağ içermediği için kilo aldırmıyor. Çok hızlı hazırlanabiliyor. Hazır kaynar su ve pratik bir sosla 10 dakikada hazırlanabilir. Değişik soslarla birleştirilerek ana yemek olarak tüketilip başka yemek aratmaz. Bütün bunlara rağmen Türklerin yıllık kişi başı makarna tüketimi 5.5 kg iken, İtalyanların yıllık kişi başı tüketim miktarı 30 kg üzerinde. Türk lokantalarının menüsüne baktığımıza genelde peynirli ve kaşarlı makarna seçeneklerinden başka türünü göremiyoruz. İtalyan ve diğer avrupa yemeklerini yapan lokantalarda ise makarnalarla ilgili özel bölüm ayrılmış ve en az 10-15 tür makarna çeşidinin bulunduğunu görüyoruz. Bir makarna sever olarak konuyla ilgili bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim...


Malzemeler:
- 1 Paket makarna
- 250 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım demek doğranmış maydanoz
- Sıvıyağ, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Makarna kaynamış, sıvıyağ ve tuz eklenmiş suda haşlanır. Bu sırada tavaya yağ eklenir, ince doğranmış soğanlar kavrulur ve kıyma eklenir. Sırasıyla ince doğranmış domatesler ve salça eklenir. Karıştırılarak kavurmaya devam edilir. En son tuz karabiber ve maydanozlar eklenerek ocaktan alınır. Haşlanan makarna süzülüp, tabaklara alınır. Hazırlanan kıymalı sos makarnaların üzerine paylaştırılır.

Not: Kıyma sosunun içine arzuya göre ince doğranmış yeşil veya kırmızı biber, rendelenmiş havuç ve istenilen başka baharatlar eklenebilir. Orjinalini yapan italyan lokantalarında genelde bu şekilde ve üzerine parmesan peyniriyle servis ediliyor.


1 yorum:

  1. çok severim çok ellerine sağülık nefis olmuş
    çok iştah açıcı duruyor
    sevgiler

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design