Fırında Somon


Omega 3 açısından vazgeçilmez bir gıda olan somon balığı son yıllarda ülkemizde kolay bulunur hale geldi. Soğuk ve temiz denizlerde yaşayabilen somon balığı için, Türkiye'nin deniz suyu sıcaklığı pek uygun değil. Norveç en lezzetli somon balığının ithal edildiği ülke. Bir somon balığı ortalama 3-4 kilo ağırlığında oluyor. Genellikle dilim veya fileto şeklinde satılıyor.Omega 3 vitamini adeta beyni cilalıyor. Beyin yaşlanmasını geciktirip, anlama ve kavrama yeteneklerini güçlendiriyor. Kalp ve damar sağlığını koruyup, kan basıncını (tansiyon) düzenliyor. Depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarda bu yağ asitlerinden daha fazla alınması öneriliyor. Ceviz, badem, keten tohumu, soya fasulyesi, kuru fasulye ve birçok balık türünde bulunan bu vitamin en fazla somon balığında mevcut. Fazlasıyla yağlı olan bu balığın kesinlikle tavada yağda kızartılmasını tavsiye etmiyorum. Fırında veya ızgara yaparak yenilmesi daha uygun olacaktır.

Malzemeler (2 Kişilik):
- 4 dilim temizlenmiş somon balığı
- 2 diş sarımsak
- Yarım limon suyu
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet patates soyulmuş ve yuvarlak dilimlenmiş
- Tuz, karabiber, kekik

Hazırlanışı:
Sarımsaklar ezilir, limon suyu, zeytinyağı ve baharatlarla karıştırılarak sos hazırlanır. Balık dilimleri ve patatesler bu sosa batırılır ve fırın tepsisine dizilir. Sostan kalırsa üzerine dökülebilir. 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirilir. 15 dakikadan fazla fırında kalmaması önemli, yoksa lezzet kaybı oluyor. Somon balığı pişerken çok fazla kızarmıyor ve rengi değişmiyor. O yüzden size de balıklar pişmemiş gibi gelebilir.

2 yorum:

  1. YA ŞİMDİ BU HİÇ OLMADI. BALIK.. BALIK... BALIK.. OLSA DA YESEK

    YanıtlaSil
  2. sevimin sayfasi26 Kasım 2008 20:50

    balik cok lezzetli görünüyor
    ellerine saglik
    ziyaretin ve güzel sozlerin icin coook tesekkür ederim

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design