AFYON LOKUMU


Yıllardır aynı reçeteyle uyguladığım Afyon lokumu hem lezzeti, hem sunumuyla gösterişli bir sütlü tatlı. Bu tatlıya şimdilerde saray sarması, sultan lokumu gibi isimler de veriliyor. 
Yapımı zor gibi görünebilir, yapım aşamalarını sizler için fotoğrafladım. 
Bu temel tarifi hayal gücünüzle istediğiniz şekilde rulo yapabilirsiniz. Örneğin muzlu, çilekli, cevizli, çikolatalı, Antep fıstıklı, bisküvili vb.

Malzemeler:
- 1 litre süt 
- 100 gr tereyağı (margarin de kullanılabilir)
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
Üzeri için;
- 1 su bardağı soğuk süt
- 2 poşet krem şanti
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
- 1-2 yemek kaşığı kakao

(Bardak 200 ml lik klasik su bardağı)










Yapılışı:
Tereyağı eritilir, un ve şeker bir kapta karıştırılıp tencereye eklenir 1-2 dakika kavrulur. 1 lt süt eklenenir ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırılır. Koyu bir muhallebi elde edilir. Ocaktan alınır mixerle 2-3 dakika çırpılır. Dikdörtgen fırın tepsiye hindistan cevizi boşluk kalmayacak şekilde yayılır. Üzerine çırpılan muhallebi dökülür ve en az 4-5 saat buzdolabında soğutulur. 1 su bardağı sütle krem şanti hazırlanır soğuyan muhalebinin üzerine yayılır ve soğutulur. Servis yapmadan önce en üste bir süzgeç yardımıyla kakao elenir. Tatlı uzunlamasına tam ortadan kesilir ve enine 8 e kesilir toplam 16 uzun ince dikdörtgen dilim elde edilir. Elinizle ve bir spatula yardımıyla rulo şeklinde sarılarak servis yapılır.
(Tatlı servisten bir gün önce yapılırsa rulo yapmak daha kolay olur)


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design