PATATESLİ ÇITIR BÖREK

Çıtır, çıtır el açması börek lezzetinde bir tarifim var.. 
Yumurtasız, sütsüz, yoğurtsuz bir tarif. Böreğin ara katları sadece su ve yağ karışımı ile ıslatılıyor. Benim patatesli içle hazırladığım bu tarifi, peynirli yada kıymalı içle de hazırlayabilirsiniz.


(30 adet börek için)
Malzemeler:
5 adet yufka
1 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ 
Yarım su bardağı tereyağı (100gr)

İçi için;
5 adet haşlanmış patates 
1 adet soğan 
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ 
Tuz, karabiber, pul biber (Seviyorsanız yarım çay kaşığı kimyon)

YAPILIŞI:
Öncelikle İç harcını hazırlamak için; yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda kavrulur. Ardından haşlanmış ve ezilmiş patates eklenir. Tuzu ve baharatlarıda eklenerek birkaç dakika karıştırılarak kavrulup ocaktan alınır. 
Börek sosu için su ve sıvı yağ bir kaba alınır. Tereyağı iyice yumuşamışsa direk eklenir ve çırparak karışması sağlanır. Tereyağı sert ise mikrodalgada yada ocakta kısık ateşte yakmadan eritilir. 
5 yufka üst üste yerleştirilir. 12 eşit üçgen parçaya bölünür. Toplam 60 adet üçgen elde etmiş oluyoruz. Tezgaha bir üçgen yufka parçası alınır. Yağlı sudan 1-2 yemek kaşığı heryerini ıslatacak şekilde sürülüp üzerine ikinci yufka parçası yerleştirilir. Geniş tarafına patatesli iç malzemeden konulur, sadece uç kısmınada sarınca yapışması için yağlı sudan sürülür ve sigara böreği sarar gibi biraz gevşek olarak sarılır.  Tüm yufkalar bu şekilde iki kat sarılır.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirilir. 
Bu böreği pişireceğiniz günden bir gün önce hazırlayıp buzdolabında üzeri streç filmle kapatılmış halde bekletebilirsiniz. 
Yada derin dondurucuda bir tepsi içinde aralıklı 2 saat kadar dondurup, sonrasında poşetleyerek yapışmadan birkaç ay saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzlu halde tepsiye dizip pişirebilirsiniz. 

4 yorum:

  1. Çok güzel çıtır çıtır oluyor gerçekten :))

    YanıtlaSil
  2. Offf mis gibi ellerine sağlık arkadaşım yapılır mı şimdi bu bana 4 gündür diyetteyim hele böyle güzel böreklere hiç bakamıyorum....sevgiler mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Diyette başarılar dilerim. Diyet sonrasında kendinizi ödüllendirmek isterseniz bu böreği yapıp tadabilirsiniz bence :)) Mutlu yıllar.

      Sil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design