DEREOTLU, TAM BUĞDAY UNLU POĞAÇA

Daha önce tarifini paylaştığım dereotlu poğaçayı bu kez yarı yarıya tam buğday unu ve beyaz un ekleyerek yaptım. Çok lezzetli, çayın yanına özellikle sıcakken çok yakışan bir poğaça. 
Çabuk bayatlamıyor ve mayalı olmadığı için hızlıca yapılabilecek bir tarif.

DEREOTLU TAM BUĞDAY UNLU POĞAÇA

Malzemeler:

125gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağından 2 parmak eksik yoğurt
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı sirke
2 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı doğranmış dereotu

İçi İçin;

Ezilmiş beyaz peynir

Üzerine;
Susam yada çörekotu

Hazırlanışı:

Yoğurma kabına un, kabartma tozu ve dereotu dışındaki tüm malzemeler alınır ve karıştırılır. Üzerine un ve kabartma tozu elenir. ( 4 su bardağı un tam geliyor  ama yine kontrollü eklemekte fayda var) Malzemeler yoğurularak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. 
En son doğranmış dereotu eklenir, hamura iyice yedirilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır içine ezilmiş peynir konulup yuvarlanır, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür istenirse susam yada çörek otu serpilebilir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya dek pişirilir.

Notlar:
1- Tuzlu hamur işlerine 1 tatlı kaşığı kadar eklenen mahlep lezzet ve aromasını inanılmaz değiştiriyor kullanmanızı tavsiye ederim.
2- Poğaçalarınızın üzerinin nar gibi kızarması için üzerine süreceğiniz yumurta sarısına 1er çay kaşığı yoğurt ve pekmez ekleyebilirsiniz.
3- Böreklerde ve poğaçarda kullanacağınız peynirin az veya orta yağlı olanını tercih etmelisiniz. Tam yağlı peynirler poğaça ve böreklerin içinde eriyip yok oluyorlar. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design