ŞİFON KEK


Yumuşacık pamuk gibi, adeta yerken ağzınızda yok olan, dokusu muhteşem bir tarif Şifon kek. Klasik keklerle aynı malzemelerle yapılıyor sadece uygulamada birkaç değişik yöntem kullanılıyor. Bu kek türüne özel kalıplar oluyor; borulu ve taban kısmı ayrılabilen. ancak düz kelepçeli kalıpta idare ediyor. Bu yumuşacık keki hazırlayıp istediğiniz bir krema ve meyvelerle hafif bir pastaya da çevirebilirsiniz.

Bu kekle beraber ilk videolu tarifimi sizlerle paylaşmış oluyorum. Yapım aşamaları video ile çok anlaşılır hale geldi.

ŞİFON KEK
Malzemeler:
4 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı (ayrı çırpılacak)
Yarım çay kaşığı tuz
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı ılık süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu



Hazırlanışı:
Öncelikle yumurta beyazlarını bir çırpma kabına alıp mixerle çırpmaya başlayalım. Şekerin yarısını yumurta beyazlarına çırpmaya devam ederek azar azar ekleyelim. Yumurta beyazları kar gibi olana dek çırpalım. Ölçümüz kabı ters çevirseniz de dökülmemesi.

Yumurta sarılarını ayrı bir kapta kalan yarım su bardağı şeker ve tuzu ekleyerek krema kıvamına gelene dek çırpalım. Sonra sıvı yağ ve süt eklenerek biraz daha çırpılıp un ve kabartma tozu karışıma  elenerek eklenir ve iyice karıştırılır.

Daha önce çırptığımız yumurta beyazları yumurta sarılı karışıma 3 seferde köpüklerini söndürmeden alttan üste karıştırarak eklenir. Yumurta beyazları karışıma iyice yedirdikten sonra tabanına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba dökülür. (kalıbın kenarları yağlanmayacak) 170 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk pişirilir. Bir kürdan batırarak kekin içinin pişip pişmediği test edilir. 

Pişen keki fırından çıkarttıktan sonra çökmemesi için ters çevirip soğumaya bırakılır.

Kalıbın yan tarafları yağlanmadığı için kalıbın yan taraflara yapışır, tutunur ve piştikten sonra sönme yapmaz. Soğuyan kek bir bıçakla kalıptan ayrılarak çıkartılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design