Yayla Çorbası


Yaz-kış sıkça yaptığım standart çorbalarımdandır yayla çorbası. Eğer misafir için yapmıyorsam üzerine tereyağı yakmıyorum, bunun yerine 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ve kuru nane ekliyorum. Tereyağının tadı birbaşka oluyor tabi, ancak fazla kalori almamak için her zaman eklemiyorum.
Malzemeler:
- 1 çay bardağı pilavlık pirinç veya kırık pirinç
- 1.5 lt kaynar su (yarım litresi et veya tavuk suyu olursa daha iyi olur)
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Tuz
Hazırlanışı:
-Pirinçler yıkanıp süzülür, tencereye alınır. 2 su bardağı kaynar suda yumuşayana dek arada karıştırarak pişirilir.
-Başka bir kapta yoğurt, yumurta ve un çırpılır. Üzerine hızlıca karıştırmaya devam ederek(yoğurdun kesilip, yumurtanın sıcak suyla pişmemesi için) azar azar kaynar su eklenir ve terbiye hazırlanmış olur.
- Pirinçlerin üzerine kalan kaynar su eklenir, ardından terbiye bir yandan karıştırarak azar azar eklenir. Bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır.
- Tereyağı küçük bir tavada nane ile birlikte yakılır, çorbanın üzerine ilave edilir.
Not: Çorbanın kesilmemesi için tuzun sonradan eklenmesi söylenir genelde, ancak ben pirinçleri haşlarken eklerim hep tuzunu pirinçler içine çeksin diye ve çorbam hiç kesilmez. Önemli olan terbiyeyi ilave ederken ocağın yüksek ateşte olması ve hızlıca karıştırarak eklemek.

2 yorum:

  1. Papatya Prenses25 Temmuz 2009 01:20

    mımm şuan öyle canım istedi ki ama tereyağsız:)

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Mutfak Havlusu8 Eylül 2009 23:08

    Çok severim!
    çocukluğumun lezzeti ve annemin yaptıklarının hepsi belki özel ama bu en özellerindendir:)
    sizinkide ona benzemiş ve nefis,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design