Afyon Lokumu


Hem görüntüsü hem lezzetiyle her zaman yiyenlerden tam not alan bir tatlı afyon lokumu. Tadanlar muhakkak tarifini istiyor. Bu defa kız kardeşim Ümran'la beraber yaptığımız afyon lokumunu küçük bir tepsiye döktüğümüz için rulalar biraz kalın oldu ve iyi katlanamadı. Tatlı geniş bir tepsiyeye yayılarak yapılırsa görüntü daha iyi olacaktır.

Malzemeler:
- 1 litre süt
- 100 gr tereyağı (margarin de kullanılabilir)
- 1 su bardağı un - 1 su bardağı şeker Üzeri için;
- 1 su bardağı soğuk süt
- 2 poşet krem şanti
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
 - 1-2 yemek kaşığı kakao (Bardak 200 ml lik klasik su bardağı)
Yapılışı:
Tereyağı eritilir, un ve şeker bir kapta karıştırılıp tencereye eklenir 1-2 dakika kavrulur. 1 lt süt eklenenir ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırılır. Koyu bir muhallebi elde edilir. Ocaktan alınır mixerle 2-3 dakika çırpılır. Dikdörtgen fırın tepsiye hindistan cevizi boşluk kalmayacak şekilde yayılır. Üzerine çırpılan muhallebi dökülür ve en az 4-5 saat buzdolabında soğutulur.
1 su bardağı sütle krem şanti hazırlanır soğuyan muhalebinin üzerine yayılır ve soğutulur. Servis yapmadan önce en üste bir süzgeç yardımıyla kakao elenir. Tatlı uzunlamasına tam ortadan kesilir ve enine 8 e kesilir toplam 16 uzun ince dikdörtgen dilim elde edilir. Elinizle ve bir spatula yardımıyla rulo şeklinde sarılarak servis yapılır. (Tatlı servisten bir gün önce yapılırsa rulo yapmak daha kolay olur)


7 yorum:

  1. şükran hocam afyonlu biri olarak ben de bir sonraki ziyaretimizde bundan isterim desem ayıp olmaz inşallah :)) ahmet selimin annesi zeynep

    YanıtlaSil
  2. Zeynep siz gelince size de yaparım inş. afyon lokumundan. Ayıp olmaz :)..

    YanıtlaSil
  3. zerrin - misss19 Kasım 2007 14:41

    merhaba, bu lezzet insanı kendinden geçirten birşey olmuş :))ellerinize sağlık. Çok hoş bir tarif.Bu sırada eğer blogunuza yeni yazı eklediğinizde diğer blogcular tarafından görünmesini isterseniz her yeni yazı eklentisinde sayfamdaki blog manşete gelip başlığı giriş yapmanız yeterli olacaktır. Bilginize.

    YanıtlaSil
  4. zerrin - misss19 Kasım 2007 14:42

    Sayfamı yazmamışım sanırsam ..www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Zerrin,Afyon lokumunu beğenmene sevindim. Blog manşete son yazı başlığımın girişini yaptım. Önerin için teşekkürler. Senin sitenede bir göz atma imkanım oldu, farklı deneyebileceğim tariflerin var. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  6. zerrin - misss19 Kasım 2007 21:54

    Çok teşekkür ederim şükran. beğenmene sevindim.. her yeni yazı eklediğinde ekleyebiliyorsun..bu sırada eşini tebrik etmek lazım. Nefis bir pasta yapmış :)sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ellerinize salık allah razı olsun..........

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design