Karnıyarık


Karnıyarık bildiğim kadarıyla yurdumuzun herhangi bir yöresine has bir yemek değil, klasik bir Osmanlı yemeği. Patlıcan kullanılarak yapılan bir çok ana yemeğimiz var, ancak en çok bilinen ve yapılanı bu olsa gerek. Patlıcan oturtma, patlıcan musakka, patlıcan kebabı, imam bayıldı, islim kebabı, hünkar beğendi ve ismini sayamadığım niceleri. Şuan yaptıklarımızla o dönem yapılanlar birebir aynı değildir muhakkak. Özelliklede saray mutfağında yapılan yemeklerin tariflerini içeren herhangi bir kaynak mevcut değil. Tarifler aşçıdan yamağa, anneden kızına geçerek bugünlere kadar bazı değişikliklere uğrayarak gelmişler. Yemek blogları bu konuda, tarifleri yazılı hale getirerek, kültür zenginliğimizin tüm dünyaya duyurulmasına yardımcı oluyorlar.

Malzemeler:
- 6 adet orta boy patlıcan
- 200 gr kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet sivribiber
- 2 adet domates
- Yarım demet maydanoz
- tuz, karabiber
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Sıvıyağ
- İsteğe göre 6 diş soyulmuş bütün sarımsak ve süslemek için 1 adet domates, birkaç sivribiber

Hazırlanışı:
- Soğanlar yemeklik doğranır, yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Kıyma eklenir, suyunu bırakıp çekinceye kadar karıştırılarak kavrulur.
- Daha sonra sırasıyla ince doğranmış sivribiber, domates eklenir kavrulur.
- En son tuz, karabiber ve ince doğranmış maydanoz eklenir, karıştırılır. Ocakdan alınır.
- Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları fazla derine inmeden temizlenir ve şeritli olarak soyulur.
- Sıvı yağ kızdırılır, patlıcanların ortasına bıçakla yarılır ve yüksek ateşte fazla yumuşatmadan kızartılırır.
- Kızaran patlıcanların yarık kısımları bir kaşık yardımıyla açılır, içleri hafifçe tuzlanır.
- Kıymalı iç patlıcanlara paylaştırılır. İstenirse her patlıcanın içine 1 adet sarımsak ve üzerine 1 dilim domates ve biberle süslenir.
- Servisden 15 dakika önce 2 su bardağı sıcak suyun içinde, 1 yemek kaşığı salça karıştırılıp patlıcanların üzerinde gezdirilir. 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design