Kısır hemen her evde yapılan, çay davetlerinde sıkça rastladığımız ve standart bir tarifi olmayan bir salata türü. Herkes sevdiği salata malzemelerinden damak tadına göre kısır yapabilir. Mesela ben kısırın içinde domates ve salatalık doğranmasını sevmem, domates ve salatalığı kısırın yanında yemeyi tercih ederim. Kısırdaki bulgur oranı salata oranından az olmalı ve biraz acılı olmalı bence. İçine doğranan kuru soğan ve salçanın yağda kavrulup bulgura eklenmesi kısırı daha bir lezzetli hale getiriyor. Benim kendi damak zevkime göre hazırladığım kısırın tarifi..
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
- Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 5-6 yaprak marul (ince doğranmış)
- 4 dal yeşil soğan (ince doğranmış)
- 1 avuç doğranmış maydanoz
- 1 avuç doğranmış taze nane
- Arzuya göre acı toz biber veya pul biber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 limonun suyu (istenirse nar ekşisi)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Ben bunların haricinde 1 adet rendelenmiş havuç ve ince doğranmış mor lahana ekledim
Yapılışı:
-Bulgur geniş bir kaba alınır, üzerine tuz serpilir, kaynur su gezdirilir ve üzeri kapatılarak 15 dk kadar demlemeye bırakılır.
-Bir tavada kuru soğan ve salça kavrulur demlenen bulgurun üzerine eklenir. Diğer baharatlar ve limon suyu da eklenerek iyice birbirine yedirilir.
- Son olarak salatalık malzemelerde eklenip karıştırılır. Domates, salatalık, turşu ile servis yapılabilir.
Sevgili arkadasım,
YanıtlaSilHer nekadar bu ara sıklıkla kısır yemıs olsamda kısırın görüntüsü hala beni cezbedebiliyor.Ellerine sağlık.
Haftasonu bize yapacaklarını merakla bekleyen oburcuk arkadasın
:)
ERSOY AİLESİNDEN ŞÜKRAN ABLACIĞIM EN SON EKLEDİĞİN YEMEKLER ÇOK AMA ÇOK HARİKA OLMUŞ.SİZLERİ ÇOK SEVİYORUZ.YEMEKLERİNİN DEVAMINI DİLERİZ.ELLERİNE SAĞLIK BİZEDE AFİYET OLSUN. İYİ GÜNLER.
YanıtlaSilBAŞARILARININ DEVMINI DİLERİZ...