Patatesli Poğaça



Mübarek Ramazan ayını uğurlayıp, Bayramı da geride bıraktığımız şu günlerde normal hayat seyrimize geri döndük.
Bu bayramda yaptığımız ziyaretlerin bir çoğu çok sevdiğimiz ama sık görüşme imkanımızın olmadığı arkadaşlarımıza oldu..
Bekarken ailemle geçirdiğim bayramlar küçüklüğümden itibaren hep bolca ziyaretli ve misafirli yoğun ve neşeli bayramlar olurdu. Evlendikten sonra bayram benim için bu özelliğini biraz kaybetmişti. Bunu şuanki küçük aileme kazandırmaya çalışıyorum. Kızımın da küçüklüğünden itibaren bayram mülahazaları bu şekilde oluşsun istiyorum..
Bayrama özel bir hazırlık olsun diye bu poğaçayı da bayram için yapmıştım. Yumuşacık, mayalı, çok kabaran bir poğaça oldu. Çekinmeden deneyebleceğiniz bir poğaça tarifi diyebilirim. İstediğiniz herhangi bir iç malzeme ile de deneyebilirsiniz..

Malzemeler:
- 3/4 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 3 çay kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı kuru maya
- 1.5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı su
- 1 yumurta
- Aldığı kadar un
- Üzeri için; 1 yumurta sarısı ve 2 yemek kaşığı süt

Patatesli İç Harç İçin Malzemeler:
- 4 adet patates
- 1 baş ince doğranmış soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 tatlı kaşığı salça

Hazırlanışı:
- Süt ve suyu ılıtın. Çok kaynar olmasın dikkat edin yoksa maya yanar. Maya ve şekeri yoğurma kabına alın. Üzerine ılıtılmış su ve sütü ekleyip karıştırıp 5-10 dakika bekleyin.
- Diğer malzemeleri de ekleyerek unu azar azar eleyip yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru mayalanması için üzerini örterek dinlenmeye bırakın. Eğer kışsa en güzel dinlenme yeri kalorifer peteğinin yanı :) Ilık ortamda daha hızlı mayalanıyor.( Mayalanma süresi yaklaşık 45 dk.)
- İç harcı hazırlamak için patatesleri haşlayın, kabuklarını soyun ve ezin. Bir tencereye sıvı yağı ekleyin, üzerine doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun. Sonra salçayı ekleyin ve ardından ezilmiş patatesleri ekleyin. Baharatları da ekleyip karıştırın tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Mayalanan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp elinizle yuvarlayıp yassılaştırın ve ortasına bir tatlı kaşığı patatesli içten koyup yuvarlağın kenarlarını ortaya birleştirip büzün. Sonra üzerine bastırıp düzleştirin büzülen taraf altta kalacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerlerine sütle açtığınız yumurta sarısından sürün.
- 15 dk da tepsiye dizilmiş şekilde mayalandırın. 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Eğer mayalandırma için vaktiniz yoksa fırınınızı en düşük dereceye ayarlayıp poğaça tepsisini fırına yerleştirin bu şekilde 5 dakika mayalandırıp sonra fırını 180 dereceye yükseltip pişirin.

6 yorum:

  1. PAPATYA PRENSES24 Eylül 2009 13:50

    tombiş tombiş ne kadar da güzel görünüyor:)

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. ne kadar da güzel kabarmışlar her biri doyumluk

    ellerine sağlık
    sevvgiler

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık poğaçalar enfes öpüyorum..

    YanıtlaSil
  4. kizilciksurubu27 Eylül 2009 17:52

    Harika görünüyorlar, ellerinize saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. slm.ben sitenizin gizli takipçilerindenim.sizden kıymalı börek tarifi istiyorum resimli olarak.yalnız gül böreği gibi değil.daha değişik olmasını istiyorum.birde yumuşacık olmasını istiyorum.lütfen bu ricamı geri çevirmeyin.sizin tariflerinize çok güveniyorum çünkü.

    YanıtlaSil
  6. Şükran Kayaoğlu29 Eylül 2009 11:54

    merhabalar, tüm güzel yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar.
    Gizli takipçim, şu günlerde biraz rahatsızım en kısa zamanda kendimi toparlar toparlamaz kıymalı börek yapıp tarif ekliyeceğim inş.

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design