Patlıcan Kebabı


Geçtiğimiz cumartesi akşamı annemlerde iftardaydık. Annemden yapılışını öğrenmek istediğim için, patlıcan kebabını ikimiz beraber yaptık. Annemde Antep'li arkadaşı Ayfer Abla'dan öğrenmiş bu kebabı. Tabi bizim burada yaptığımız hali Antep'teki halinden biraz daha light oluyormuş.
Bu yaz annem arkadaşı Ayfer Ablanın oğlunun düğünü vesilesi ile Gaziantep'e gitmişti.Geldiğinde bir süre et ve etli yemekler yiyemedi. Antep'in çarşıları, sokakları hep et kokuyor, yemekler hep koyun etinden yapılıyor ve çok yağlı oluyor diyordu. Bu kebabta orada çok yağlı koyun etinden yapılıyormuş.
Bütün patlıcanlı ana yemekler gibi bu da iftar veya yemek davetlerinde uygulamak için çok iyi bir altenatif...

Malzemeler:
- 6 adet kemer patlıcan
- 4-5 adet domates
- 6-7 adet biber
- 4-5 diş sarımsak
- Tuz, sıvıyağ

Köfte Malzemeleri:
- 750 gr az yağlı kıyma ( koyun eti olabilir)
- 1 baş rendelenmiş soğan
- Karabiber, kırmızı biber, tuz

Hazırlanışı:
- Köfte malzemeleri biraraya getirilir, yoğurulur. Yumuşak bir harç oluyor, ekmek içi falan eklenmiyor.
- Patlıcanlar yıkanır, kabukları soyulmadan 3-4 cm uzunluklarda dilimlenir.
- Yuvarlak bir tepsiye bir patlıcan dilimi, bir parça kıyma karışımından yerleştirilir.
- Annem domatesleri özellikle tepsinin orta kısmını boş bırakıp oraya yerleştiriyor. Çünkü bu yemeğe haricen su eklenmiyor, orta kısımda olan domateslerin piştikçe suları tepsinin dibine akıyor bu su patlıcanlara çok güzel bir lezzet veriyor.
- İsterseniz tepsiye tamamen patlıcan ve kıymaları dizip üzerine de domates ve biberleri yerleştirebilirsiniz.
- Tepsinin üzerine biraz sıvı yağ biraz tuz gezdirilir, aleminyum folyo ile kaplanır.
- 200 dereceye ayarlanmış fırında 1 saat kadar pişirip, sonra folyoyu çıkartıp 10-15 dk daha üzerlerinin kızarması için pişirilir.

5 yorum:

  1. Şükrancım ellerine sağlık harika olmuş bereket
    li iftarlar dilerim öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. PAPATYA PRENSES16 Eylül 2009 22:52

    Herhalde bende Antep'e gitsem uzun müddet et yiyemem, zaten koyun etini ağzıma süremiyorum..

    Ama patlıcan dedin mi akan sular durur:) Ana kız ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor gaziantepliyim ama 5 yildir görmedim memleketi öyle özledim ki herseyini

    YanıtlaSil
  4. tskler, ilk kez blogunuzu gördüm ve bu tarifi denedim. cok güzel oldu. bir kac tane daha tarifi de gözüme kestirdim. :) yakin zamanda onlari da deneyecegim. iyi günler, fay

    YanıtlaSil
  5. Bende denicem :))

    YanıtlaSil

 

Elmalı Turta Template by Ipietoon Cute Blog Design